سفارش تبلیغ
صبا ویژن

گذری بر موزه آستان قدس رضوی

موزه آستان قدس رضوی مشهد که در سال 1336 تأسیس شد، یکی از مهم‌ترین موزه‌های عمومی ایران است. موزه AQR که در مجاورت حرم مطهر امام رضا (ع) و مسجد گوهرشاد به عنوان دو بنای باشکوه نمونه هنر و معماری اسلامی در دوازده قرن گذشته قرار دارد، نزدیک به هشت دهه است که مورد بازدید میلیون ها زائر و گردشگر قرار گرفته است. برای مشاهده موزه آستان قدس رضوی باید به مشهد سفر کنید و در نزدیکترین مکان به حرم هتل رزرو کنید تا بتوانید به دفعات از هتل مجموعه دیدنی آستان قدس دیدن کنید. اگر با هتل های مشهد آشنا نیستید برای مشاهده انواع هتل ها و امکانات رفاهی آن وارد این سایت شوید.

این موزه منشأ خود را مدیون مجموعه‌ای از آثار و نسخه‌های خطی است که در طی قرن‌ها دست‌نخورده در گنجینه حرم به دست آمده و حفظ شده است. علاوه بر این، موزه دارای مجموعه قابل توجهی از مقالاتی است که زمانی در حرم مورد استفاده قرار می‌گرفته است و همچنین صنایع دستی، آثار هنری و آثار باستانی اهدایی ارادتمندان به امام رضا (ع). سوابق ذخیره شده در بایگانی موزه AQR که مربوط به چنین مجموعه هایی است، نشان می دهد که خزانه داران در طول خدمتشان تا چه اندازه سیستماتیک فهرست نویسی کرده اند.
فهرست

    1 تاریخچه موزه
    2 دفتر ادارات سرپرستی
    3 دفتر تحقیقات
    4 اداره حفاظت و مرمت
    5 کتابخانه مرجع موزه AQR
    6 ساختمان شماره 1 موزه AQR (موزه مرکزی)
    7 مراجع

تاریخچه موزه


پس از افتتاح موزه ای در کاخ گلستان در تهران پس از بازگشت ناصرالدین شاه قاجار از دومین سفر اروپایی خود، نمایش مجموعه ای از اشیای نفیس در ساختمانی در حرم مطهر امام رضا (ع) در مشهد به یکی از دغدغه های اصلی مردم تبدیل شد. متولیان و نایب متولیان حرم در اواخر دوره قاجار. تا جایی که این موضوع حتی در روزنامه های آن دوران نیز منعکس شد. اما در سال‌های 1925-1935، محمد ولی اسدی، معاون وقت تولیت حرم و یکی از شخصیت‌های کلیدی سیاسی در اوایل دوره پهلوی، اداره کل امور آستان قدس رضوی را بر عهده گرفت و ایده تأسیس موزه پس از آن را مطرح کرد. تهیه فهرستی جدید از اشیاء و نسخه های خطی موجود در خزانه داری AQR.

در اسناد آرشیو AQR اسامی برخی از خارجیانی که برای مشارکت در این زمینه به وی مراجعه کرده اند، مشاهده می شود. رومانوفسکی، کنسول وقت روسیه در بیرجند و کارشناس عتیقه‌جات، یکی از آنها بود که در سال‌های 1930 و 1932 به آستان قدس رضوی نامه نوشت و علاقه و آمادگی خود را برای کمک اعلام کرد، اما به دلیل کمبود بودجه، پیشنهاد وی رد شد. یک ساختمان مناسب بعدها محمد ولی اسدی موفق شد کمیسیونی را برای تصمیم گیری در مورد مکان مناسب و انتخاب اشیاء موزه تشکیل دهد و این بار پروفسور آرتور آپهام پوپ، کارشناس معتبر آمریکایی در زمینه هنر ایرانی و اسلامی برای مشاوره دعوت شد. با این حال، کل این طرح یک بار دیگر تا یک سال پس از خلع اسدی به تعویق افتاد.

بعدها در سال 1335 و به سرپرستی فتح الله پاکروان (1935-1941) در حرم مطهر امام رضا (ع) مجموعه ای از اشیای نفیس انتخاب و موزه AQR به ثبت رسید. این خانه ابتدا در اتاق های بالایی در شمال غربی حیاط جدید و جنوب شرقی حیاط قدیم قرار داشت که به هم متصل بودند. سوابق حاکی از آن است که این مجموعه توسط بسیاری از مقامات رسمی آن زمان، افراد با فرهنگ و شرق شناسان، یعنی پروفسور والتر هینز (92-1906)، استاد مطالعات فارسی در دانشگاه گوتینگن آلمان در 9 آوریل 1939 و بادی بازدید شده است. اوزمان فروزانفر، استاد برجسته ادبیات فارسی دانشگاه تهران در 29 شهریور 1341.

به منظور ایجاد فضای بیشتر برای مجموعه بزرگی که توسط خزانه داری القاعده نگهداری می شود، ساخت اولین ساختمان موزه به طور رسمی در 14 آذر 1336 در ضلع شرقی مسجد گوهرشاد و جنب مقبره شیخ بهایی در صحن پهلوی آغاز شد. حرم مطهر امام رضا (ع). این ساختمان که از یک سرداب و دو طبقه تشکیل شده بود توسط آندره گدار طراحی و توسط دو مهندس "کندراتیف" و "بیوک قهرمانی" در زمینی به مساحت 1038 متر مربع ساخته شد. بنابراین، اولین موزه AQR که دارای 189 شی تاریخی به نمایش گذاشته شده بود، در 13 دسامبر 1945 به روی عموم باز شد.

پس از 27 سال و بر اساس طرح توسعه حرم مطهر امام رضا (ع)، اولین ساختمان موزه قبرس تخریب و مجموعه های آن در سال 1351 به تالار پذیرایی جنوب شرقی صحن موزه منتقل شد. به طور موقت در آنجا به نمایش گذاشته شد تا اینکه در سال 1977 یک ساختمان پنج طبقه مدرن برای کتابخانه، موزه و اتاق های انبار AQR در ضلع شرقی حیاط موزه ساخته شد. این پروژه توسط شرکت ساختمانی مهساز و با همکاری یک شرکت طراحی داخلی از فرانسه ساخته شد و گروه مشاور Borbor با کمک برخی از کارشناسان موزه از انگلستان به عنوان سرپرست معماری پروژه انتخاب شد.