کدام اتصال برای سازه فولادی مناسب است؟
سازه فولادی مجموعه ای از اجزای فلزی است که یا اتصالات مختلف به یکدیگر وصل شده اند و پیکره اصلی ساختمان فولادی را تشکیل می دهند. هر چه این اتصالات مقاوم تر باشد، ایمنی ساختمان نیز افزایش می یابد. پس انتخاب بهترین روش اتصال در سازه فولادی بسیار اهمیت دارد. در ادامه چند روش رایج برای اتصالات سازه فولادی را به شما معرفی می کنیم :
به طور کلی در یک ساختمان فلزی از سه نوع زیر اتصال استفاده می شود:
- اتصالات گیردار
- اتصالات مفصلی
- اتصالات بادبند
اتصال گیردار کاملا صلب بوده و امکان حرکت در هیچ جهتی را ایجاد نمی کند. اتصال مفصلی فقط دردو جهت مانع حرکت اجزای فلزی می شود و بادبندها نیز جهت تحمل و انتقال نیروهای جانبی وارد شده، به ساختمان متصل می شوند. هر یک از تصالات موجود در سازه فلزی را می توان به یکی از روش های زیر انجام داد.
اتصال پرچی
میخ پرچ از قدیمی ترین ابزار اتصال در ساختمان های فلزی می باشد و از سه جز زیر تشکیل شده است:
- کلاهک
- شنک
- تنه و دم
در این روش ابتدا قطعات مورد نظر برای اتصال سوراخ می شوند. سپس میخ پرچ بلندتر را حرارت داده و از سوراخ عبور می دهند. در نهایت میخ پرچ کوتاه از سمت دیگر با فشار به آن وصل می شود.
معایب اتصال پرچی در سازه فولادی:
- نیاز به نیروی کار متخصص
- مصرف انرژی بالا
- افزایش احتمال آتش سوزی
- سر و صدای زیاد
- مقاومت پایین در برابر لرزش
اتصال پیچی
پیچ از پرکاربردترین ابزار اتصال در ساخت سازه فولادی می باشد. پیچ کاری به عملی گفته می شود که در آن دو بخش مجزای ساختمان توسط پیچ و مهره به یکدیگر وصل می شوند. پیچ های ساختمانی از مقاومت بسیار بالایی برخوردار هستند.
مزایای اتصال پیچی در سازه فولادی:
- بالا بردن سرعت ساخت سازه
- عدم نیاز به نیروی کار ماهر
- صدای کم
- قابل انجام در فضای کوچک
مزایای اتصال پیچی در سازه فولادی:
- امکان شل شدن اتصالات
- احتمال شکست دائمی اتصال در صورت وارد آمدن نیروی زیاد
- خوردگی و هرز رفتن پیچ و مهره
- بالا بودن مصالح مورد نیاز
اتصال جوشی
این نوع از اتصال با توجه به نوع جوش، حالت جوش و نوع اتصال می تواند به روش های مختلفی انجام شود. انواع جوش شامل جوش نبشی، انگشتانه، کام و شیاری می باشد. حالات جوش ممکن است بالاسری، تخت، افقی و عمودی باشد. نوع اتصال نیز شامل گوشه، سر به سر، سپری، لبه و روی هم است.
مزایای اتصال جوشی در سازه فولادی:
- مقاومت بالا در برابر بار اعمال شده
- سهولت در اجرای طراحی
- ظاهر بهتر
- یکپارچگی سازه فولادی
- بهره وری بالا
معایب اتصال جوشی در سازه فولادی:
- ضعیف بودن در برابر انقباض و ترک خوردگی
- نیاز به نیروی کار ماهر
- تعمیر و نگهداری دشوار
- جمع شدن سرباره جوش
جمع بندی
با توجه به مطالب گفته شده، باید فاکتورهای مختلفی را برای انتخاب مناسب ترین روش اتصال در سازه فولادی در نظر گرفت. هزینه مورد نظر، میزان مقاومت و ظاهر نهایی سازه از جمله مهم ترین ملاک ها هستند. با پیشرفت در صنعت ساخت و ساز و رواج سازختمان های فولادی، مطالعه و بررسی انواع اتصالات به کار رفته در آن نیز مورد توجه قرار گرفته است، چراکه این اتصالات نقش مهمی در ایمنی ساختمان دارد. کیفیت در نحوه اتصال اجزای ساختمان ایمنی آن را در برابر حوادثی مانند زلزله افزایش می دهد. به همین منظور دوره های مختلفی به صورت علمی و تخصصی در رابطه با اتصالات ساختمان برگزار می شود و شما می توانید از بین آن ها، بهترین دوره طراحی اتصالات را انتخاب کنید.