سفارش تبلیغ
صبا ویژن

بیماری کم خونی

کم خونی وضعیتی است که در آن شما فاقد گلبول های قرمز سالم کافی برای حمل اکسیژن کافی به بافت های بدن خود هستید. ابتلا به کم خونی که به آن هموگلوبین پایین نیز گفته می شود، می تواند باعث احساس خستگی و ضعف شود.

 

انواع مختلفی از کم خونی وجود دارد که هر کدام علت خاص خود را دارند. کم خونی می تواند موقت یا طولانی مدت باشد و از خفیف تا شدید متغیر باشد. در بیشتر موارد، کم خونی بیش از یک علت دارد. اگر مشکوک به کم خونی هستید به پزشک مراجعه کنید. این می تواند یک علامت هشدار دهنده از یک بیماری جدی باشد.

 

درمان های کم خونی، که به علت آن بستگی دارد، از مصرف مکمل ها تا انجام اقدامات پزشکی را شامل می شود. ممکن است بتوانید با خوردن یک رژیم غذایی سالم و متنوع از برخی از انواع کم خونی پیشگیری کنید.

 

انواع

کمخونی آپلاستیک

نارسایی کمبود آهن

کم خونی داسی شکل

تالاسمی

کم خونی ناشی از کمبود ویتامین

 

علائم

علائم و نشانه های کم خونی بسته به علت و شدت کم خونی متفاوت است. بسته به دلایل کم خونی شما، ممکن است هیچ علامتی نداشته باشید.

 

علائم و نشانه ها، در صورت بروز، ممکن است شامل موارد زیر باشد:

خستگی

ضعف

پوست رنگ پریده یا مایل به زرد

ضربان قلب نامنظم

تنگی نفس

سرگیجه یا سبکی سر

درد قفسه سینه

دست و پاهای سرد

سردرد

در ابتدا، کم خونی می تواند آنقدر خفیف باشد که متوجه آن نشوید. اما علائم با بدتر شدن کم خونی بدتر می شود.

 

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

اگر احساس خستگی می کنید و دلیل آن را نمی دانید، با پزشک خود قرار ملاقات بگذارید.

 

خستگی علاوه بر کم خونی دلایل زیادی دارد، بنابراین تصور نکنید که اگر خسته هستید حتما کم خون هستید. برخی افراد هنگام اهدای خون متوجه می شوند که هموگلوبین آنها پایین است که نشان دهنده کم خونی است. اگر به شما گفته شد که به دلیل هموگلوبین پایین نمی توانید اهدا کنید، با پزشک خود قرار ملاقات بگذارید.

 

علل

کم خونی می تواند به دلیل شرایطی باشد که در بدو تولد وجود دارد (مادرزادی) یا به دلیل شرایطی که شما ایجاد می کنید (اکتسابی). کم خونی زمانی رخ می دهد که خون شما گلبول های قرمز کافی نداشته باشد.

 

این می تواند اتفاق بیفتد اگر:

بدن شما گلبول های قرمز کافی نمی سازد

خونریزی باعث می‌شود که گلبول‌های قرمز خون سریع‌تر از جایگزینی آنها از بین برود

بدن شما گلبول های قرمز را از بین می برد

کاری که گلبول های قرمز انجام می دهند

بدن شما سه نوع گلبول می‌سازد: گلبول‌های سفید برای مبارزه با عفونت، پلاکت‌ها برای کمک به لخته شدن خون، و گلبول‌های قرمز خون برای حمل اکسیژن از ریه‌ها به بقیه بدن و دی اکسید کربن از بدن به ریه‌ها.

 

گلبول های قرمز حاوی هموگلوبین هستند – پروتئینی غنی از آهن که به خون رنگ قرمز می دهد. هموگلوبین گلبول‌های قرمز خون را قادر می‌سازد تا اکسیژن را از ریه‌ها به تمام قسمت‌های بدن منتقل کنند و دی اکسید کربن را از سایر قسمت‌های بدن به ریه‌ها برسانند تا بازدم شود.

 

بیشتر سلول‌های خونی، از جمله گلبول‌های قرمز خون، به طور منظم در مغز استخوان شما تولید می‌شوند - ماده‌ای اسفنجی که در حفره‌های بسیاری از استخوان‌های بزرگ شما یافت می‌شود. برای تولید هموگلوبین و گلبول های قرمز، بدن شما به آهن، ویتامین B-12، فولات و سایر مواد مغذی از غذاهایی که می خورید نیاز دارد.

 

علل کم خونی

انواع مختلف کم خونی علل مختلفی دارند. آنها عبارتند از:

 

نارسایی کمبود آهن. این شایع ترین نوع کم خونی به دلیل کمبود آهن در بدن شما ایجاد می شود. مغز استخوان شما برای ساختن هموگلوبین به آهن نیاز دارد. بدون آهن کافی، بدن شما نمی تواند هموگلوبین کافی برای گلبول های قرمز تولید کند.

 

بدون مکمل آهن، این نوع کم خونی در بسیاری از زنان باردار رخ می دهد. همچنین به دلیل از دست دادن خون، مانند خونریزی شدید قاعدگی ایجاد می شود. زخم در معده یا روده کوچک؛ سرطان روده بزرگ؛ و استفاده منظم از برخی مسکن ها که بدون نسخه در دسترس هستند، به ویژه آسپرین، که می تواند باعث التهاب پوشش معده و در نتیجه از دست دادن خون شود. تعیین منبع کمبود آهن برای جلوگیری از عود کم خونی مهم است.

 

کم خونی ناشی از کمبود ویتامین. علاوه بر آهن، بدن شما به فولات و ویتامین B-12 برای تولید گلبول های قرمز سالم کافی نیاز دارد. رژیم غذایی فاقد این و سایر مواد مغذی کلیدی می تواند باعث کاهش تولید گلبول های قرمز خون شود. برخی از افرادی که به اندازه کافی B-12 مصرف می کنند قادر به جذب این ویتامین نیستند. این می تواند منجر به کم خونی ناشی از کمبود ویتامین شود که به عنوان کم خونی خطرناک نیز شناخته می شود.

کم خونی التهاب. برخی از بیماری‌ها - مانند سرطان، HIV/AIDS، آرتریت روماتوئید، بیماری کلیوی، بیماری کرون و سایر بیماری‌های التهابی حاد یا مزمن - می‌توانند در تولید گلبول‌های قرمز خون اختلال ایجاد کنند.

کمخونی آپلاستیک. این کم خونی نادر و تهدید کننده زندگی زمانی اتفاق می افتد که بدن شما گلبول های قرمز کافی تولید نمی کند. علل کم خونی آپلاستیک عبارتند از عفونت ها، برخی داروها، بیماری های خود ایمنی و قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی سمی.

کم خونی های مرتبط با بیماری مغز استخوان. انواع بیماری ها، مانند لوسمی و میلوفیبروز، می توانند با تأثیر بر تولید خون در مغز استخوان، باعث کم خونی شوند. اثرات این نوع سرطان و اختلالات مشابه سرطان از خفیف تا تهدید کننده زندگی متفاوت است.

کم خونی های همولیتیک این گروه از کم‌خونی‌ها زمانی ایجاد می‌شوند که گلبول‌های قرمز خون سریع‌تر از مغز استخوان جایگزین آن‌ها شود. برخی بیماری های خونی تخریب گلبول های قرمز را افزایش می دهند. شما می توانید یک همولیتیک را به ارث ببرید